Beter schrijven met een goede pen

Iedereen die vroeger op school leerde schrijven had een favoriete pen. Dat kon een pen zijn die erg lekker in de hand lag, die was voorzien van een afbeelding van een populair figuurtje, of omdat het een cadeau was van iemand waar je erg gek op was. Sommige ouders waren zo trots op hun kroost dat ze hun kind een gegraveerde pen gaven als het naar school ging. Dat was een persoonlijk cadeau, maar een pen met de naam erin gegraveerd is ook praktisch. Want als het kind hem ergens liet liggen wist iedereen wiens pen dat was.

Trend in schrijfcomfort

Het kenmerk van een favoriete pen van een kind is, dat die meestal kwalitatief erg goed is. Het zijn pennen waar een lange tijd mee kan worden geschreven. Gedurende die lange levensduur gaan ze vrijwel nooit lekken. Door met een goede pen te schrijven krijg je dus geen vlekkerige teksten op papier. Een bekende pen van een goede kwaliteit is de Parker Jotter. Die pen gaat jaren mee, hij vlekt nooit en de vulling hoeft bijna nooit te worden vervangen. Dat is de reden waarom scholen nog steeds behoorlijk veel Parker pennen bestellen.

Populaire pennen voor bedrijven

In bedrijven waar men er waarde aan hecht dat het personeel een pen op zak heeft worden ook nog vaak Parker Jotter pennen gebruikt. Dat is een goedkope pen van een uitstekende kwaliteit. Als er iemand vanwege een jubileum een cadeau krijgt, wordt vaak gekozen voor een luxe model pen. Populair is dan een Cross pen met naam. Het ene bedrijf zet de bedrijfsnaam op de pen, anderen kiezen ervoor om de naam van de jubilaris op de pen te graveren. Het is hoe dan ook een cadeau met een persoonlijk tintje, dat meestal bijzonder wordt gewaardeerd.

Leidt een goede pen tot meer schrijven?

Het is de vraag of goed schrijfgerei ertoe leidt dan mensen meer gaan schrijven. Waarschijnlijk wel, want slecht schrijfgerei zorgt er omgekeerd voor dat mensen liever niets opschrijven. Toch moet het belang van goed schrijfgerei ook niet worden overschat. In de praktijk zullen de meeste mensen liever een computer pakken als ze een flink stuk tekst moeten produceren. Het gemak van het snel kunnen herstellen van fouten weegt dan zwaarder dan het voordeel van meer focus. De pen wordt uitsluitend gebruikt voor korte notities tijdens vergaderingen, en om een paraaf te kunnen zetten.

De pen is voor liefhebbers

Het is wel duidelijk dat de rol van goed schrijfgerei minder groot is dan in het verleden. De computer maakt het gemakkelijker om snel teksten te produceren. Ook het samenwerken aan documenten en het delen van informatie is nu eenmaal gemakkelijker dan bij een met de hand geschreven tekst. Het nadeel van de computer, dat de taalvaardigheid van mensen snel aan het afnemen is, is geen reden om meer met de pen te schrijven. Alleen degenen die dat leuk vinden schrijven regelmatig op papier, bijvoorbeeld in een dagboek, of om ruwe ideeën te noteren.