Zoveel bespaar je met elektrisch rijden

Elektrische-auto-opladen-is-goedkoper-dan-tanken

Mensen die kiezen om elektrisch te gaan rijden, hebben hier verschillende beweegredenen voor. Zo is voor de leaserijder het bijtellingspercentage op dit moment lager dan bij fossiele brandstof auto’s. Dit levert al gauw een besparing van tientallen euro’s per maand op. Ook de lagere verbruikskosten is een beweegreden om over te schakelen naar een elektrische auto. Maar hoe voordelig is elektrisch rijden? En hoeveel scheelt dit ten opzichte van een benzineauto? Lees het hier.

Verbruikskosten benzineauto

De verbruikskosten van een benzineauto verschillen per auto en gebruiker. Het verbruik van een Peugeot 2008 die voornamelijk op de snel rijdt, is anders dan van een Volkswagen UP! Die voornamelijk in de stad gebruikt wordt. Gemiddeld genomen rijdt een middelgrote auto 1 op 14. Met 1 liter benzine kan je 14 kilometer rijden. Wanneer deze middelgrote auto een brandstoftank van 45 liter heeft, kost met de huidige literprijs van ongeveer €2,20 een volle tank dus €99,00. Met een volle tank kan je 630 kilometer rijden. Per kilometer zijn de brandstofkosten €0,16.

Verbruikskosten elektrische auto

Net als bij benzineauto’s scheelt ook bij elektrische auto’s het verbruik per model en gebruiker. We nemen de Kia EV6 als voorbeeld. Met een volle accu van 77,4kWh kan de Kia EV6 ongeveer 528 kilometer afleggen. Per 100 kilometer komt het verbruik op 14,65kWh dit is 0,1465kWh per kilometer. Met de huidige energieprijzen van €0,59 per kWh bij thuisladen en €0,69 per kWh bij een snellaadstation kost een volle accu tussen de €45 en €55. Per kilometer zijn de verbruikskosten tussen de €0,08 en €0,10. Dit is een stuk voordeliger. Daarbij komt dat veel mensen en bedrijven tegenwoordig zonnepanelen hebben, waardoor het opladen van de auto nog interessanter wordt.

Wat is de besparing op de verbruikskosten?
Per kilometer bespaar je met een elektrische auto tussen de 4 en 10 cent aan “brandstof.”
Dit lijkt in eerste instantie niet heel veel, maar wanneer je uitrekent wat je per jaar bespaard, is het al veel meer. Wanneer je 25.000 kilometer per jaar rijdt, bespaar je tussen de €1.000,00 en €2.500,00 per jaar.

Andere voordelen van elektrisch rijden
Naast de flinke besparing op verbruik, bespaar je op nog veel meer onderdelen. Zo ben je met een elektrische auto momenteel vrijgesteld van motorrijtuigbelasting en zijn ook de onderhoudskosten een stuk voordeliger. Dit komt doordat een elektrische auto minder slijtage gevoelige onderdelen heeft. Dit scheelt jaarlijks ook al gauw meerdere honderden euro’s.

Ben je overtuigd?

Er zijn genoeg redenen te bedenken om over te stappen op een elektrische auto. Een elektrische auto leasen wordt steeds populairder, elk jaar komen er weer meer leaserijders bij die kiezen voor een elektrische leaseauto. De verwachting is dat je binnen enkele jaren als leaserijder alleen nog maar elektrische kan leasen.